Welke wallet kan ik het beste kiezen

Wanneer je cryptomunten wil gaan kopen of erin wilt gaan handelen, is een wallet noodzakelijk. Je kunt deze wallet zien als een soort online portemonnee. Vanuit deze digitale betaalomgeving kun je betalingen doen en ontvangen. Iedere wallet heeft twee unieke keys. De eerste key is bedoeld om in de wallet te komen en de andere is je public key. Dat is het betaaladres dat anderen nodig hebben om cryptocoins naar je wallet te sturen. Er zijn grofweg vier verschillende soorten wallets: Software wallets, Online wallets, Hardware wallets en Paper wallets. Maar wat is nu eigenlijk de beste optie? Hoe zit het met veiligheid en gebruikersgemak? Hieronder bespreken we alle vier de soorten.

Software wallets
Eigenlijk zegt de naam van deze wallets het al. Het betreft software die je kunt installeren op je computer, tablet of in sommige gevallen zelfs smartphone. Vanuit deze software kun je jou cryptocoins beheren. In veel gevallen gaat het om software van de coin zelf. Bijvoorbeeld een Reddcoin wallet voor Redcooin en een Verge wallet voor Verge. Er zijn twee verschillende typen Software wallets te onderscheiden: hot wallets en cold storage wallets. De eerste is op één of andere manier nog verbonden met het internet. Daardoor kun je deze in principe overal openen, zolang je over internet beschikt. Dat is uiteraard erg handig, maar ook een stuk minder veilig. Cold storage wallets zijn dan weer niet verbonden met het internet. Daardoor kun je deze alleen openen op de computer of het apparaat waarop je de software eerder hebt geïnstalleerd.

Online wallets
Wanneer je gebruikersgemak het belangrijkste vindt, zijn online wallet een hele goede optie. Het enige dat je nodig hebt om in je betaalomgeving te komen van de coins is een apparaat met internet. Je surft vervolgens naar de website, logt in op je wallet en je kunt direct aan de slag. Er is ook geen installatie of iets dergelijk nodig. Bovendien bieden online wallets vaak nog veel meer mogelijkheden zoals direct vanuit wallet nieuwe coins kopen of zelfs een volledig handelsplatform wat direct op je wallet zit aangesloten. Deze online wallets hebben echter wel één groot nadeel en dat is de veiligheid, aangezien het zomaar kan dat je alle coins kwijt bent bij een hack. In de praktijk gebeurt dat echter niet vaak of nihil. Een voorbeeld van een goede online wallet is Coinbase en Litbit.eu

Hardware wallet
Ga je toch liever voor veiligheid? Dan is een Hardware wallet een uitstekende optie. Hardware wallets zijn speciale apparaten waarom je private key wordt opgeslagen. Vergelijk het met een externe harde schijf of een USB-stick. Je hebt deze externe aansluiting absoluut nodig om bij je cryptocoins te kunnen. Daarmee is het ontzettend veilig maar loop je direct ook wel een risico. Er zijn namelijk al verhalen bekend van mensen die Bitcoins op een externe schijf hadden staan en deze kwijt raakten. In dat geval ben je de cryptocoins dus ook daadwerkelijk kwijt. Hardware wallets zijn in verschillende uitvoeringen en prijsklassen te koop.

Paper wallet
De meest veilige manier om je cryptocoins op te slaan is echter gebruik maken van een zogeheten Paper wallet. Ook dat is een offline mogelijkheid om je coins op te slaan. Je private key wordt in dat geval namelijk op een fysiek document gedrukt en is niet meer online terug te vinden. Wanneer je het weer wil inzien kun je deze eenvoudig scannen of de code invoeren. Zorg er wel voor dat je beschikt over een beveiligde printer en zet de internetverbinding van je printer uit zodra je de wallet gaat printen. Het enige minpuntje van een Paper wallet is dat het lastig is om lang te bewaren. Papier wordt namelijk geel en inkt vervaagt. Zorg dus dat je het papier goed beschermt tegen invloeden van buitenaf.